21.4.2022

UNKARISTA ITALIAAN 7 MAAN KAUTTA

Syksyllä 2019 toteutin haaveeni ja ajoin läpi Italian etelä-pohjois suunnassa, Sisiliasta Como - järvelle, matkaa kertyi hieman yli 2000km.

Nyt olisi tarkoitus ajaa Eurooppaa itä-länsi suunnassa. Tonavan rantoja seuraillen Budapestistä Linziin, Salzburgin kohdalta alkaa Alpit, joita jatkuukin sitten Como järvelle saakka. Matkaa tulee reilut 1500km. Haastetta lisää se, että puolet matkasta kulkee Alpeilla.

10. 05.2022 Lento Helsingistä Budapestiin.

MATKAREITTI

Budabest / Unkari ja sieltä Tonavan vartta Bratislava / Slovakia, edelleen Tonavan vartta Wien / Itävalta, Linz ja Salzburg. Lyhyt pisto Saksan puolelle. Takaisin Itävaltaan ja Innsbruckin kautta Vaduz / Liechtenstein. Matka jatkuu Sveitsin Alppeja seuraillen Lago Maggiore järvelle. Järven reunaa Italiaan. Sieltä järvialueita seuraillen Lago Di Lugano, Lago Di Como. Bergamoon kautta Lago Di Iseo ja Mr Bike puotiin kahville. Paluu Bergamoon ja sieltä lento kotiin.

Valtioita reitille kertyy siis 7 kpl, mutta valtioiden rajojen ylityksiä tulee enemmän, sillä reitti menee kaksi kertaa Itävaltaan, Sveitsiin ja Italiaan.

RETKEN TARKOITUS JA PÄÄMÄÄRÄ

Tarkoitus on pitää aikataulu sen verran väljänä, että hetken mielijohteesta tapahtuville päähänpistoille on tilaa. Saatan kiertää jonkun kylän kautta jos siellä näkyy vanha linna tai saan vinkin kauniimmasta kiertotiestä.

En aseta tarkkoja päivämatka tavoitteita, ajelen fiiliksen mukaan. Arvioisin että Tonavan varsia noin 100km päivävauhdilla ja Alppien alkaessa kilometrit vähenee.

Retken tarkoitus ei siis ole edetä mahdollisimman nopeasti, vaan nauttia matkasta kaikilla aisteilla. Yksin ajaessa parasta on että saat tehdä kaikki valinnat siinä hetkessä, ei tarvitse kysyä keneltäkään milloin pidetään tauko, mikä on sopiva vauhti tai mistä otetaan majapaikka.

Nautin kyllä äärettömästi myös Vaimon tai kavereiden kanssa reissaamisesta, mutta se on erilaista.

Pidän myös jonkun lepopäivän kun siltä tuntuu.

Majoitus B&B periaatteella, en siis kanna mukanani telttaa, makuupussia tai retkikeitintä.

Maantiepyörän päälle näitä kaikkia ei saisi edes kasattua, sillä myös muu varustus lisääntyisi roimasti omatoimisella yöpymisellä.

Hakeudun mahdollisimman pieniin (sekä edullisiin) majataloihin, joissa tunnelma ja vieraanvaraisuus on aitoa. Olen kai sen verran mukavuuden haluinen, et lämmin suihku ja pehmeä peti houkuttavat. Mikä on parempi tapa aloittaa päivä, kun käydä valmiilla aamupalalla ja lähteä matkaan majatalon pitäjän vilkuttaessa rappusilla.

Pyörällä matkatessa on etunsa, ehdit havaita mitä ympärillä tapahtuu. Pyörän voi myös helposti pistää parkkiin ja jäädä katselemaan luontoa tai maailman menoa.

VARUSTEMUUTOKSIA EDELLISEEN REISSUUN

Hyvin meni edellinen retki, mutta pieni hienosäätö ja kehitys on aina paikallaan.

Pyörä on vaihtunut edelliseltä reissulta noin kilon kevyemmäksi, sillä kilolla ei suurta vaikutusta matka-ajossa, mutta nykyisessä menopelissä on sähkövaihteet ja ne antaa mukavuutta matkalle, vaikka ei jalkoja helpotakkaan.

Pyörän pakkaus on myös muuttunut edellisestä retkestä. Vanhassa pyörässä oli satulaputkeen kiinnitetty "tarakka", johon sai putkilaukun kiinni. Tässä versiossa paino tuli aika ylös ja liikaa takarenkaan päälle, aiheutti hieman epävakavuutta putkelta (seisten) polkiessa. Nyt pienempi laukku tulee kiinni satulaan ilman telinettä ja painopiste jää alemmas, sekä lähemmäs runkoa.

Olen myös hankkinut ensimmäiset laukut etuhaarukan molemmin puolin, näistä ei aiempaa kokemusta, mutta testiajossa ei vaikuta ajo-ominaisuuksiin.

Edellisellä reissulla oli reppu selässä. Painoa siinä oli niin vähän ettei juurikaan huomannut, mutta hiosti varsinkin nousuissa. Nyt reppu jää pois noiden laukkujen ansiosta.

Ajokengät vaihtuu myös maastopyörä kengiksi. Näillä kengillä pystyy myös kävelemään, sillä lukkomekanismi jää pohjan sisään. Materiaali on myös pehmeämpää ja siksi ystävällisempi jaloille. Kenkiä olen kuukauden päivät ajanut sisään. Edellisen reissun ajoin maantiekengillä, niiden rakenne ei juuri salli jalan turpoamista ja lyhytkin kävely on epämukavaa.

VARUSTEET

Varusteiden miettiminen ja suunnittelu on iso osa matkaa, tällä myös psyykkaan itseäni matkalle ja nostatan matkakuumetta. Hyvänä apuna oli edellisen matkan tavaraluettelo.

Se olisi parasta jos joku saisi näistä tarinoista innostusta omille pyörä reissuille. Uskoisin että tästä luettelosta on apua matkan suunnitteluun, tietenkin omilla tarpeilla höystettynä.

Pakkaukset olen tehnyt niin, että pääsen mahdollisimman helpolla tien päällä. Etuhaarukan laukuissa on kaikki mitä tarvitsen yöpyessä ja laukut irtoaa pikalukolla helposti. Myös järjestys on itselle tärkeä, tiedän tarkkaan mistä tavaraa etsin sitä tarvittaessa.

Perusvarusteet päällä ja pyörässä

Ajopaita, ajohousut, ajokengät, käsineet, kypärä, aurinkolasit, sukat, alushousut, juomapullo 2kpl, ajovalo, takavalo, lukko

Etuhaarukka laukku 1

Toinen ajopaita, irtolahkeet, irtohihat, ajoliivi, puffi, t-paita, shortsit, kahdet sukat, kahdet alushousut

Etuhaarukka laukku 2

Tabletti, toilettilaukku jossa pienet tavarat, deodorantti, hammasharja, hammastahna, shampoo pieni pullo, nestemäinen saippua pieni pullo, aurinkorasva, magnesium tabletit, hydrokortison (pieniin hiertymiin) pienet sakset, Garmin laturi, kellon latausjohto, sanakirja koneen latausjohto, laturi puhelin / tabletti, lisäpower, passi. Mahtuu myös 0,5 litran juomapullo.

Satulalaukku

Tuulitakki, tuulihousut, pitkähihainen ajopaita, kevyet ohutpohjaiset "paljasjalkakengät" (nämä vie vähän tilaa, sillä ne voi taittaa kasaan), kumoilonkero lisäjuoman sitomiseen

Etulaukku tangon alle

Sadetakki, sadehousut, kenkäsuojat. Tähän mahtuu myös evästä.

Runkolaukku

Ensiapulaukku, sisältää myös särkylääkettä ja hiertymä laastaria, sisäkumi 2kpl, paikkarasia, rengasraudat, yleistyökalu, Ilmastointiteippiä noin 1m, nippusiteitä, kiintoavain polkimien kiinnitys, ketjuöljy, muutama kertakäyttö käsine, rättiä, vaihdelaturi, pumppu, ketjupihdit, pari ketjulukkoa, pienet leikkurit, toinen takavalo (käytän pimeässä ja tunneleissa kahta takavaloa, sillä et itse huomaa jos valo sammuu ja silloin olet pahassa pulassa)

Pieni laukku runkoputken päälle

Käsidesi, pari maskia, "kielikone", kynä, pieni vihko. Tähän mahtuu myös pientä purtavaa matkalle.

PALUU SUOMEEN

UNKARISTA ITALIAAN 7 MAAN KAUTTA

Ostin vain menolipun, en halua ottaa paineita milloin oltava perillä.

Näillä reissuilla voi tapahtua kaikenlaista, varusteet tai kuljettaja voi kaivata huoltoa.

Alpeilla ilmat saattaa myös vaihdella nopeasti ja voi lyhentää päivätaivalta.

Hommaan sitten tiketin kun alkaa matka päättymään, siihen on onneksi vielä aikaa.

Kommentit

12 comments on “UNKARISTA ITALIAAN 7 MAAN KAUTTA”

  1. Noniin, hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Niinhän sitä pruukataan sanotaan!

    1. Kauemmin tämä suunnittelu vei, kun itse reissu kestää. Tosin eihän minulla vielä paluulippua ole, että saa nähdä.

    1. Kiitos tsempeistä. En ole kyllä ihan varma kuka Jukka toivottaa, sillä sattuu olemaan 7 Jukkaa yhteystiedoissa😅

  2. Kaikki on niin valmiiksi mietitty - onneksi fortuna astuu vielä varpaille, mutta kevyesti. Se vasta matkan tekee. En osaa muuta kuin nostaa hattua.

    1. Luulen tietäväni kuka Juha on viestin takana, näitä "Juhiakin" löytyy muutama puhelinmuistiosta. Se fortuna on ihan mukava matkaseuralainen, ei käy reissu tylsäksi😂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.