28.9.2019

Pompeji

Sorrennon ilta

Nyt löytyi hotelli helposti, tosin selkeästi reissun kallein 120,- Olin kyllä tietoinen että täällä majoitus maksaa ja onneksi löytyi edes tämä siedettävän hintainen. Olisi yksi halvempikin ollut kuuden miehen joukkomajoituksessa, mutta minulle riitti joukkomajoitus vuonna - 83 Upinniemen merivoimissa.

Käppäilin keskustan kapeita katuja ja ihmettelin valtavaa turistiroinan määrää mitä ihmiset tuntuvat kaipaavan. Söin pastan pienen aukion laidalla ja huuhdoin sen oluella.

Minun rytmi on, aikaisin nukkumaan ja aamulla suht ajoissa matkaan. Sen verran tulee ulkoilua harrastettua että kunnon yöunet on tärkeät.

Historiaa

Vuonna 79 vesuvius purkautui jolloin alue hautautui. 1748 lähtien alue ollut laajojen argeologisten tutkimuksien kohteena. Suurin osa kaupungista on kuitenkin vielä tutkimatta.

Tulivuori syyti ainakin sata miljoonaa tonnia tuhkaa ja hohkakiveä ilmaan arviolta jopa 15km korkeuteen. Pompejin alue hautautui jopa viiden metrin hohkakivi ja tuhkakerroksen alle.

Siihen aikaan ei tulivuorista juuri mitään tiedetty ja vaikka maanjäristyksiä oli ollut, niiden arveltiin johtuvan vuoren alle haudatuista jättiläisistä.

Alue oli niin valtava ettei kolmen tunnin kävelyni kattanut siitä kuin murto-osan. Se oli nyt riittävä kulttuuri kierros tällä erää.

On vaikea hahmottaa kaivauksen laajuutta ja työmäärää, mutta jos kuvitellaan Lappeenrannan keskustaan viisi metriä kiviä + tuhkaa ja aletaan kaivaa sitä esiin muurauskauhalla niin siitä saa jotain käsitystä.

Tulo Napoliin

Sorrennosta pompeijiin noin 30km ja Pompeijistä Napoliin vähän alle.

Saksalaiset turistit rantakahvilassa kauhisteli Napolin liikennettä, minusta siinä ei ollut mitään ongelmaa mutta loppumatkasta tien pinta oli kiveystä ja tosi epätasainen. Ajelin osan matkaa jalkakäytävillä ja sadevesikouruissa kun tuntui että omat sekä pyörän osat hajoavat

Koko päivän otin rauhallisesti kevyesti rullaillen. Matkaa 59km ja aikaa 3h 42 min.

Huone Napolista

Varasin huoneen vasta keskustassa booking.com palvelun kautta ja valinnan varaa 60 - 1000 välillä. Katsoin yhden hienolta näyttävän huoneen satasen luokkaa aamupalan kanssa.

No hommahan ei mennyt (taaskaan) ihan helpomman kaavan mukaan. En löytänyt paikkaa, vaikka olin oikeassa osoitteessa. Yritin soittaa ja kukaan ei vastaa. Rupesin lukemaan tullutta sähköpostia tarkemmin, tämä ei ole hotelli eikä B&B paikka. Laita viesti tulostasi WhatsApp:n ja tein työtä käskettyä, ei lue kukaan viestiä. Yritin soittaa WhatsApin kautta, tuuttaa varattua. Alkoi jo epätoivo kalvaa mieltä sillä olin huoneen jo maksanut.

Olin viinibaarin vieressä ja otin lasin punaviiniä helpotukseen. Sitten puhelimeni soi ja melkein samalla hetkellä näin miehen tulevan. Hän kauhistui onko minulla pyörä, sitä ei voi tilaan tuoda. Keskusteltiin hetki ja hän sanoi että nauti viini ja hän palaa 10 minuutin päästä.

Palattuaan sanoi että tämä on museokohde ja koskaan ei ole pyörää sisälle viety, mutta sain hänet vakuuttuneeksi etten riko mitään. Kerroin tehneeni turvajärjestelmät moneen museoon ja siirtänyt jopa tsaari Nikolai toisen kalusteita valkoisin hansikkain, häneltä pääsi helpotuksen huokaus.

Pyörä mahtui juuri pystyssä hissiin ja neljänteen kerrokseen. Se museo tunnelma tuli kyllä heti esiin ja ihmettelin miten hän pyöräreissaajan tänne päästää. Huoneeseen päästäkseen tarvitsee neljä avainta ja yksi on kuin kassakaapin.

Sillä aikaa kun minä join chiantini viinibaarissa hän oli tehnyt monitoriin Suomenkielisen tervetulo toivotuksen. Huone esittely oli täydellinen ja sen jälkeen professori haki minulle lasin Proseccoa ja pyysi istumaan monitorin luokse.

Sain puolen tunnin esittelyn Napolista ja sen kulttuurista sanoin ja kuvin. Siinä esityksessä oli sellainen tuntee palo ettei jäänyt epäselväksi hänen tietämyksensä. Tuntui että sitä olisi voinut kuunnella loputtomiin, mutta minua vaivasi nuhruinen olo kun en ehtinyt suihkuun välillä.

Hän oli kiinnostut ja ihmeissään matkastani. Kerroin vaimoni tulevan Italiaan kun saavun perille Como järvelle, jolloin hän sanoi että meidän pitää tulla tänne yhdessä ja hän järjestää kulttuurikierroksen, ajatus kyllä jää itämään.

Näytin muutamia kuvia kotoani ja harrastuksista. Hän näytti pyörtyvän hiihtokuvista (olimme kaverini Pasin kanssa Kivijärven jäällä) kestääkö jää todella kulkea ja onko järvessä kalaa? Kerroin että jäätä voi olla lähes metri ja kalaa voi pyytää myös talvella, se oli myös uskomaton uutinen hänelle.

Olen vieläkin hämilläni mitä tänä iltana tapahtui, piti kirjoittaa tämä heti ylös ja ottaa kuvat, vasta sen jälkeen voi rauhoittua iltaruualle. Uskomattoman hienon herrasmiehen kohtasin.

Tuntuu päivän aikana tapahtuvan niin paljon, ettei näihin kuviin ja tunnelmiin saa kun osan. Mukavaa kun niin moni on löytänyt elämäni ensimmäiset blogi julkaisut.

Kommentit

6 comments on “Pompeji”

  1. Kulttuuri nautintoja urheilumiehelle 👍. Sanotaan että etälä ja pohjois italialaiset eroavat kovasti toisistaan, oletko matkan edetessä huomannut muutosta ?

  2. Sanoisin että mitä ylemmäs on tultu, sitä avoimempia ihmiset on. Tosin noissa majapaikoissa ollut loistava vastaanotto koko matkan. Pyöräilijät lisääntyy selkeästi ylöspäin tultaessa ja sen tiedän kokemuksesta että pohjois Italiassa vielä enemmän. Sisilian vaarallisuudesta en nähnyt pisaraakaan, tosin en liikkunut laitakaupungeilla pikkutunneilla.

  3. Hienoja paikkoja ja kokemuksia. Alkaa hinnat nousemaan pohjoiseen päin. Jos Roomassa vietät aikaa, niin kannattaa syödä muualla kuin Vatikaanissa. Paavi se vasta osaakin hinnoitella 😊.

  4. Kivoja kuvia majoituspaikasta. Aika antiikkiselta huonekalut näyttää. Hyvältä näyttivät myös Pompejin löydökset. Ovat saaneet tosissaan kaivaa löytääkseen moiset rakennelmat. Tsemppiä sinne!

  5. Näissä isommissa paikoissa hintahaarukka huima majapaikoille, mutta otin tässä Napolissa vähän paremman, mikä löytyy helposti ja on vaivaton sisäänkirjautua😂 No maksoi kyllä vaivan. Sorrennossa oli joukkomajoitus ainut halpa sitten oli tämä yksi huone 120,- ja seuraavat yli 300,- Roomassa tarkoitus päivä viettää ja luulen että on myös pakko syödä.

  6. Käyhän Roomassa ajelemassa Via venetolla. Piazza navonalla illalla. Colosseum ja Pietarin kirkko, näkemisen arvoisia paikkoja. Jos saat pyörän lukkojen taakse älä hätäile heti Roomasta pois. Tsemppiä jatkoon. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.