12.7.2023

Muutoksen tuulet

Maisemat komistuu

Kun tulin hotellille sain heti hienon vastaanotonon ja muutenkin palvelu oli ensiluokkaista. Täällä Sveitsissä on toki hintataso toista luokkaa kuin esim. eilen Saksan puolella, varsinkin kun alkaa tulemaan ylemmäs kyliin ja vaihtoehdot vähemmissä. Tämä oli kyllä tiedossa, ettei silleen yllättänyt.

Näin tien vieressä kyltin nousu 13%. Se odottaa aamulla, sillä tie nousee tästä majapaikasta yli puoli kilometriä ylöspäin. Tätä kirjoittelen nyt ruokaa odotellessa huomista miettien. Lähtö ylämäkeen kylmillä jaloilla ei ole hyvä asia, siitä kokemusta ja ne muistikuvat on kauheat.

Nopeasti tilanteet muuttuu, en tuota edellistä virkettä poista vaikka sen kirjoituksesta ei ole kuin vajaa tunti. Tuli tuttu mies tähän istumaan, tutustuin kylään tullessa kun varmistin majapaikan sijainnin. Muutaman minuutin siinä tarinoimme samalla.

Istui ukkoporukassa ja tiedusteli minun huomista reittiä. Näytin kartalta minne olen menossa ja hän sanoi että siellä on tunneli remontissa ja ei pääse läpi. Siinä olisi ollut naurussa pitelemistä jos olisin ajanut sen reilut kymmenen kilometriä ja jyrkän nousun ja huomannut ettei läpi pääse. Tuolla maastossa ei tunnelia kierretä ilman vuorikiipeily varusteita.

Ei auta kuin tämän päivän reittiä takaisin kahdeksan kilometriä ja uusi reitti Lausanneen. Kokki tuli vielä juttelemaan ja oli pyöräilyn harrastaja, häneltä sain vielä yhden tie vinkin lisää, mikä menee kauniimpien maisemien kautta. Täällä näitä teitä ja tie vaihtoehtoja ei ole ylenmäärin, täytyy mennä mistä pääsee.

Säät vaihtuu nopeasti

Kun tulin majapaikkaan sää oli aurinkoinen ja muusta ei tietoakaan. Laittelin pyörää takavarastoon kun kokki tuli juttusille ja sanoi että kohta sataa. Ehdin huoneeseen ja pistin vaatteet likoon kun kuulin sateen alkavan, myös ukkonen alkoi jyristä. Se on tyypillistä näissä vuoristokylissä, sää voi vaihtua ihan hetkessä, olen sen kokenut.

Nyt on hyvin levätty ja todella mahtava aamupala syöty, kokki teki maukkaan omeletin vielä muiden tarjottavien päälle. Lueskelen päivän uutiset ja hieman annan ruuan laskeutua ennen kuin matka jatkuu. Nyt ei siis tarvitse siihen jyrkkää mäkeen heti lähteä kun suunnitelma muuttui.

Aamullakin vielä satoi kun availin luomia, lähtiessä ei enää. Päivän mittaa muutama pieni kuuro kevyttä sadetta, ei haitannut menoa. Ilma oli todella hyvä pyöräilyyn, 24 oli päivän korkein ja aurinko paistoi pilviherhon takaa.

Pakko sopeutua

Olin noin 40km ajellut kun oli viitan päällä raksi, merkiksi ettei sinne pääse. Jäin siihen risteykseen ihmettelemään mitä teen, kävi mielessä että pääseekö siitä pyörällä vaikka autolla ei pääse.

Katselin jo vaihtoehtoisia reittejä ja näytti pitkältä kierrolta. Poliisiauton näin tulevan ja heille vinkkasin pysähtymismerkin, kurvasivat tien sivuun ja kysyi onko mikä hätänä? Näytin sitä merkkiä, että onko tie poikki myös polkupyörältä ja sanoivat sen olevan. Näytin karttaa ja sitä samaa kiertotietä tarjosivat tai junalla voi mennä seuraavaan kylään. Parikymmentä kilometriä se kiertolenkki, mutta junaa parempi mietin.

Olin jo lähtöä tekemässä kun kurvasi moottoripyörä luokseni, jalassa oranssit työpöksyt, mietin heti olisiko tiemiehiä. Näin oli ja hän kertoi minulle miten pystyn sen kiertämään sujuvalla Ranskalla, onneksi oli tablettikartta käsillä.

Pieni yksikaistainen tie ylempänä oleville maatiloille. Lähti heti mukava kahden kilometrin nousu, jolla nousumetrejä tuli 200, tarkoittaa siis 10% nousua. Suurimman osan työnsin pyörää, sillä en halunnut kaikkea energiaa tähän tuhlata. Sitten vielä 100 nousumetriä tuli pidemmällä ajettavalla matkalla.

Maisemat oli reitillä upeat ja tien pinta hyvää asfalttia. Sveitsissä muutenkin teiden laatu on erinomainen. Yhdestä kohtaa tie oli poikki, mutta avautui omatoimisesti😁

Sieltä oli mahtava noin kolmen kilometrin lasku, jossa pääsi vauhdin tunnelmaan. Itsellä vaan alkaa yli 60km vauhdissa itsesuojeluvaisto sanomaan että nyt jarrua, sillä olisi mukava tulla kotiin ehjällä kypärällä ja sen telineellä.

Bielersee järvi

Viimeiset parikymmentä kilometriä oli lähes tasamaata, sillä se meni järven pohjoisrantaa. Majapaikka Cressier kylä järven jälkeen, yllätyksenä sain 80,- hintaan ihan asiallisen majoituksen aamupalalla. Sveitsin hintaan hyvin edullinen.

Otin uimahousut mukaan, sillä ne ei kauheasti vie tilaa. Nyt pääsin niitä käyttämään, sillä järvelle tullessa siinä oli uimareita useampia pulikoimassa. Vesi oli lämmintä kuin linnun maito ja enimmäkseen venyttelin kuin uin, teki todella hyvää.

Ajellessa järven toiseen päähän jäin yhteen tasoristeykseen odottamaan junan menoa. Siinä oli pariskunta ja huomasivat karttani ja yllätys oli melkoinen kun mies sanoi murtaen olen puoliksi Suomalainen, äitini on Mäntästä. Jonkun aikaa vaihdettiin kuulumisia ja heitettiin heipat ihan Suomeksi.

Matkaa tänään 97,1km, ajoaika 5h 21 min. Nousu metrit 872 ja laskua 905.

Kommentit

6 comments on “Muutoksen tuulet”

 1. Hahaa Kerrankin ehdin ensimmäisenä kommentoimaan. On tainnut olla normaalia enemmän haastetta suunnistamisen kanssa. Tai ainakin reitinvalinnan. Jäi oikein vaivaamaan tuon autovanhuksen merkki, kun ei se nyt irtoa…

  1. Eipä noita tietöitä oikein Suomesta käsin voi tietää. Joku tunneli voi mennä remonttiin päivän varoitusajalla, jos sieltä alkaa kiviä putoilemaan. Suunnistuksenkin kanssa kyllä aina haastetta, se ei yllätä. Katsotaan tuleeko autoon vastausta.

 2. Taas olet upeita kokemuksia rikkaampi ja aina ne ongelmatkin ratkeavat ja ihan hyvällä tavalla nytkin.👍 ei kun uusia haasteita kohti ☀️🚴🏻‍♂️

  1. Pitäsköhän sanoa uusia ongelmia kohti😊 No en mie niistä lannistu, nii kuin sanot ne on kokemuksia ja jää mieleen.

 3. Kyllä kelpaa kiertoteitäkin ajella, kun maisemat on alppimaisen upeat. Makean näköisen avoauton merkki on muuten HAAS. Teemulla oli tavallaan vastaus piilotettu kommentin tekstiin, kun hän kirjoitti: On tainnut olla normaalia enemmän HAAStetta jne.
  Kohti uusia seikkailuja!

  1. On tullut Heikki muutama lisä lenkki tehtyä, noin 100km enemmän ajoa tähän pisteeseen kuin alustavassa laskelmassa. Toisaalta pyöräily olikin yksi tämän loman ajanvietteistä. Hyvä tieto autoasioissa👋

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.