24.5.2022

Kaksi viikkoa takana

Raha ongelmia

Ongelmat alkoi aamulla kun olin syönyt aamupalan ja sanoin haluavani maksaa yöpymisen ja ilta ruuan. Kortti ei toiminut, kumpikaan puoli ei debid eikä credit. Yritti useampaan kertaan, sovittiin että käyn huoneessa ja laitan itseni lähtökuntoon ja testataan sitten uudestaan. Ei onnistunut muuten kuin manuaalisesti syötöllä ja pistin nimen alle.

Menin kylälle kauppaan ja ostin muutaman litran juotavaa, kilon banaaneja ja karkkipussin. No kortti ei taaskaan toiminut. Minulla oli käteistä 100,- euroa, maksoin sillä. Sain takaisin Sveitsin frangeja, sanoin että haluan Euroja, olen menemässä Italiaan ja eihän siellä Frangit käy. Kassa levitteli käsiään ja sanoi ettei voi antaa kuin Frangeja.

No eihän siinä mikä auttanut, en oikein voinut kassasta lähteä rahoja tonkimaan vaikka mieli teki. Nyt minulla oli evästä ja nippu Monopoli rahaa. Pakkailin siinä eväitä pyörään kun mies tuli kyselemään onko minne matka. Kerroin matkasta ja sanoin että raha ongelma, väärää valuuttaa.

Hän sanoi että tuossa vieressä pankki, vaihda siellä. Olin jo sitä ehtinyt yrittää, eivät vaihtaneet. Mies sanoi että hän käy vaihtamassa. Annoin 80,- hänelle (Euro ja Frangi on hyvin samassa arvossa) hän lähti rahojen kanssa, minä jäin pakkaamaan pyörää. Tuli kohta takaisin ja ei onnistunut, sanoi että yrittää postissa, siellä onnistui. Sain 70,- Euroa ja kasan Frangin kolikoita. Toki siitä vaihto palkkio meni. Kiittelin kovasti, hän toivotti hyvää matkaa ja luulen että molemmille jäi hyvä mieli.

Vaimoni epäili että kortin toiminta saattoi johtua siitä kun Sveitsi ei ole EU maa. Pitäisi ehkä olla jotenkin yhteen sovitettu. Yritetään Italiassa, sitten sen näkee. Tässä sen näkee, kaiken takana on nainen....

Alkaa tuntumaan

Jos ette asiaa levittele, voin paljastaa että alkaa jaloissa tuntumaan kahden viikon rutistus.

Tänään tiesin olevan tosi kova päivä, sillä korkea vuori kiivettävänä, siksi evästäkin ostin reilummin. Tämän päivän matka alkoi Thusis kylästä, sieltä oli 15 km suhteellisen tasaista, ennen kuin alkoi pitkä ja raastava nousu. Serpentiiniä riitti, välillä hieman helpompaa loivaa nousua jossa jalat sai "levätä".

Juuri ennen kuin tulin mäen päälle alkoi tihkua vettä, myös reidestä alkoi suoni nykimään ihan viimeisillä hetkillä ennen nousun taittumista. Mäen päällä tiesin olevan ravintolan, sillä näkyi mapsin kartassa, olin kyllä aika varma ettei ole auki, sillä tiellä ei juuri muuta liikennettä.

Siinä tuulensuoja seinällä vaihdoin ensin kuivan ajopaidan ja sitten päälle kaikki mitä löytyy. Olin jo nousun loppu vaiheessa lisännyt vaatetusta sillä mäen päällä ei ollut kuin alle 10 astetta. Sade yltyi ihan kunnon sateeksi, näkyvyyttä noin 30 metriä pilvien seassa.

Mäen päällä matkaa oli 50km hotellilta ja korkeutta merenpinnasta 2 063 metriä (oma ennätys pyörällä)

Sieltä lähdin laskeutumaan alas huonolla näkyvyydellä ja sateen liukastamalla tiellä. Ei ihan optimi tilanne. Valoa oli eteen ja taakse, että itse näkyisin jos muuta liikennettä. Päätin ottaa kurvit varoen, sillä tämän reissun kaatumis kiintiö olisi mielestäni jo täynnä.

Mäen päältä hotellille olikin lähes pelkkää laskua. Päivän matka 74,8 km pyöräily aika 5h 14 min. Kokonaisnousu 1 625m ja kokonaislasku 1 290m

Hyviä kiertoteitä

Tämä oli päivän alkumatkasta, eli järjestys vähän pielessä. Katsoin mukavalta näyttävän kiertotien ettei tarvitse isommalla tiellä ajaa, olisiko ollut joku 3km pätkä. Eipä olleet muut sitä keksineet, sillä ei ketään muita näkynyt.

Tielle oli pudonnut kivenlohkareita ja tien pinta paikoin just ajettava. Näkymät oli silti tosi komeat ja ei ollut ruuhkaa.

Extreme päivä

Ihan hyvin tapahtumia yhteen päivään, voisi melkein sanoa että olisi vähempikin riittänyt. Kuten olen aikaisemmin sanonut asiat tuppaa järjestymään, vaikka välillä ottaa lujille.

Kävi päivän aikana jossain kohtaa mielessä, pääsenkö ikinä mäen päälle. Kun lähdin laskuun kävi mielessä pääsenkö koskaan alas. Täällä sitä ollaan taas majapaikassa tyytyväisenä, majatalon emäntä teki minulle ilta ruuan, alku pasta ja sitten salaatti ja lihaa.

Päivän suorituksesta annoin itselle kevyen taputuksen olkapäälle.

Kommentit

12 comments on “Kaksi viikkoa takana”

  1. Kyllä on mukava katsella upeita maisemia tässä blogissa. Melkein koen olevani matkalla mukana. Tämä on ensimmäinen asia, jonka luen (tai luemme) aamupalalla 😀.
    Tsemppiä loppumatkaan, tule ehjänä ja väsyneenä takaisin😉

  2. Naapuri. Noihin kuviin ei tallennu korkeuserot. Eilen otin kuvia rotkosta kaiteen yli, varmaan pari sataa metriä pudotusta. Ei näyttänyt kuvassa miltään.

  3. Me oltiin vuonna 2019 Sveitsissä pari viikkoa pyöräilemässä. Siellä tarvittiin frangeja. Visakortti kelpasi kyllä jossain mutta yleensä oli alaraja 20 frangia jota pienempiä summia ei kortilla voinut maksaa. Sen sijaan visalla sai nostettua automaateista frangeja aika hyvällä kurssilla. Ruokakaupassa kävi muistaakseni ihan debitkortti kunhan se summa oli yli 20 frangia.

  4. Korkeuserot pitää kuvitella sielun silmin valokuvista. Maisemakuvat tahtovat haalistaa totuuden.

  5. Jukka Ku. Vois olla tuo summa, sillä oli alle 20,- Toimi tänään kyllä. Tulin kahville ja pyysin ensin veloittamaan, näkee onnistuuko.

  6. Hyvät on maisemat. Paljonko on jyrkimmät nousut ja laskut asteina?

  7. Jyrkin nousu on varmaan ollut se 18% josta kuvakin oli. Tuo on siis %, ei aste. Autotiellä ei noin jyrkkiä nousuja ole, arvelisin serpentiini teillä 13% kulmilla jyrkimmät. Vertauksena, Suomen teillä varoitus jo 6 % noususta. Tästä voisin tehdä yhden blogi jutun.

  8. Mahtavaa, että jaksat nuo rankat nousut💪 Anna illoin kylmähoitoa jaloille niin ovat aamulla virkeämmät. 🤗

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.