11.7.2023

Basel

Sveitsin kolmanneksi suurin kaupunki

Majapaikasta Baseliin n. 20km, siinä ehtii juuri silmät avautumaan hyvin levätyn yön ja runsaan aamupalan jälkeen. Tänään luvataan ihan huimaa lämpöä 36 on ennuste, lupaan itselleni että ajan lyhyemmän päivän. Eilinen meni vähän ajeluksi, kun ei matkalla oikein mitään ollut.

Harvoin tulee tunnissa käytyä polkupyörällä kolmessa maassa, tänään lähden Saksasta, ajan Rein joen yli Ranskaan ja sieltä Sveitsiin tässä aamulla.

Tunnettuja henkilöitä Baselista. Robert Huber rakennutti 1870 luvulla Helsingin ja sen jälkeen usean Suomen kaupungin vesijohtoverkon. Jos satun patsaan näkemään, käyn henkilökohtaisesti kiittämässä. Roger Federer uransa lopettanut tennistähti, häntä moikkaan jos näen.

Helpotusta ajoon

Tuossa kun pyörän päällä on keskimäärin 5-6 tuntia / päiva, niin jossain vaiheessa alkaa joku paikka puutumaan. Vaihtelen ajoasentoa ja siksi käytän lisäsarvia, joiden varaan voin välillä nojata. Kaikenlainen käsien heiluttelu matkalla ja välillä muutama polkaisu seisoen tekee hyvää kuskille.

Varmasti moni miettii miten ahteri kestää istumisen, hyvin se kestää kun on siihen tottunut. Satula on lähes kivikova, mutta muotoilu ja satulan kulma on tärkeät.

Tällä reissulla minulla on myös ensimmäistä kertaa sivupeili, semmoinen tosi pieni, joka on kippurasarven päässä. "Väyrysmalli" Nyt kun sitä on oppinut käyttämään, niin luo lisää turvallisuutta ajoon.

Yllätti Sveitsin eläinkanta

Kävi mielessä, että nyt olen jostain risteyksestä kääntynyt liian etelään.

Kiertelin tuolla pari tuntia, mukavaa vaihtelua päivän ohjelmaan. Oli pientä vääntöä pyörän pysäköinnistä, sillä en halunnut jättää sitä kasseineen pyöräparkkiin. Ei antanut porttivahti sisäpuolelle työntää parkkiin, vaikka työntekijöiden pyörät oli siellä parkissa. Sain kassit sisälle säilöön ja siitä veloittivat euron🙄 Pyörän sain yhden kameran eteen ja kirjoitin lapun pyörän päälle, kameravalvonta ja nuolen kameran suuntaan😁 Jäi vähän p.... maku asiakaspalvelusta.

Vähän kulttuuria väliin

Kiertelin vanhaa kaupunkia ja keskustaa jonkin aikaa, kuumuus verottaa matkaajan menoa. Puistossa istun varjossa ja kirjoittelen muutaman virkkeen. Kävin myös keskustelun Sveitsiläisen herrasmiehen kanssa, otettiin itä naapurimme tilanne tapetille, ei ehkä niin hyvin ole selvillä tällä leveysasteella.

Hauska tapaus kun tulin majapaikasta keskustaan, siinä oli semmoinen lyhyt mutta jyrkkä mäki. Kolme naista meni retkipyörillä edessä ja niillä meinasi puhti loppua polkemiseen. Minä aloin kannustamaan go, go, go, jaksaa, jaksaa😂 Tuli ihan spontaanisti nuo jaksamiset siihen perään. Ne naiset pysähtyi mäen päälle ja alkoi nauraa, yksi kysyi minulta olenko Suomalainen? Kerroin toki olevani hyvin hämmästyneenä.

Nainen kysyi mistäpäin Suomea, sanoin läheltä Lappeenrantaa. Tiesi paikan, sillä oli käynyt vanhempiensa kanssa useamman kerran Suomessa.

Kuin saunassa polkisi

Tänään oli todella kuuma päivä, eikä varjoa juuri ollut tarjolla, aamun polkaisu Baseliin meni vielä kevyesti. Sieltä poljin majapaikkaan (Erschwil) ja päivän kokonaismatka vain 52,5km viimeiset 30km oli todella tuskaista kuumuutta, jos tuli tuulen virettä se oli kuin saunasta olisi puhaltanut.

Viimeinen kymppi oli hivuttavaa ylämäkeä, ei jyrkkää mutta tunsi polkiessa. Ei tämä ihan Alppeja vielä ole, mutta aivan laitamilla ja näkymät alkaa olla sen mukaiset. Nousua tuli 845m ja laskua 653m. Ajoaika 3h 5 min.

Kommentit

2 comments on “Basel”

  1. Ranskan ympäriajossa ajettiin tänään 167 km ja huomenna 180 km. Jos et vaihtaisi maata niin tiuhaan niin sieltä olisi voinut saada sitä kaivattua vetoapua.
    Eksoottinen eläinkanta siellä Svetsissä.
    Alles Gute! (vaikka taidatkin liikkua enempi ranskankielisessä Sveitsissä lähiaikana)

    1. Helppoahan se niillä on ryhmässä ajaa kun peesiapuja tarjolla, eikä tarvitse kasseja kantaa. Myöskään ei tarvitse pysähtyä juotavaa ostamaan. Tosin minua helpottaa se, että ajan puolta hiljenpaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.