19.5.2022

55 miljoonaa vuotta vanha vuoristo

Alppien synty

Alpit syntyi kun Euraasian ja Afrikan mannerlaatat törmäsivät toisiinsa. Pinta-ala on noin 200 000 neliökilometriä ja vuoriston pituus 1200km. Vertailun vuoksi Suomen pinta-ala on 338 440 neliökilometriä ja pituus 1 157km.

Alpit on Euroopan suurin ja korkein vuoristo. Sijaitsee kahdeksan valtion, Italian, Itävallan, Liechtensteinin, Monacon, Ranskan, Slovenian ja Sveitsin alueella.

Korkein kohta on Mont Blanc 4 810m ja se sijaitsee Ranskan ja Italian raja-alueella.

Varustehuolto

Tietyt rutiinit on hyvä olla matkallakin. Kun saavun majoitukseen, laitan ajopaidan ja alusvaatteet likoon lavuaariin. Garminin ja puhelimen tai tabletin lataukseen. Sitten itse pesulle ja sen jälkeen etsimään ruokapaikkaa.

Pyörää on myös joskus hyvä huoltaa, täällä se nyt on lähinnä ketjujen rasvausta ja ilmaa renkaisiin.

Pyykit ei huoneessa oikein kuivu, tosin ajopaita kuivuu paremmin ja sen kuivausta olen hiustenkuivaajalla jouduttanut. Sukat ja alushousut olen laittanut mukana kulkevaan kuivaustelineeseen.

Fysioterapia

Olen jo muutamana päivänä ajon aikana kuntouttanut olkapäätä nostoharjoituksilla eri suuntiin. Aluksi en saanut sitä varsinkaan sivusuunnassa nousemaan lähellekään vaakatasoa ilman toisen käden apua, nyt nousee jo ilman auttamista komeasti melkein ylös asti.

Tuli mieleen että olisiko sellainen pyöräilijän EA-pakkaus tarjolla, missä olisi neula ja lankaa, jolla saisi pienet vekit korjattua. Vois olla myös pikku tilkka rommia sisäiseen puudutukseen.

Hyvin merkityt reitit

Tonavan varrella ja Salzburg-Innsbruck välillä erinomaiset reitti merkinnät. Ainoat mitkä sotkee kuvioita on tietyöt. Tänään ajelin yhtä hiekkatietä ja tuli aitaus vastaan, tie oli kaivettu poikki ja ei ollut viisasta kiertoväylää. Otin vähän takaisin ja katsoin pellon reunassa menee kapea pyöräily kelpoinen väylä, suunta on oikea, sinne siis. Menin sitä pari-kolme kilometriä ja sitten yhden sillan alta pölähdin oikealle väylälle. Näissä on aina se riski, että joudut menemään takaisin samaa reittiä. Ei näy nuo polut minun kartta näytöillä.

Innsbruck

Tämä kohde oli minun viides välimaali, kolme ensimmäistä jo kerroin aiemmin, neljäs oli Salzburg.

Täällä kävimme samalla kun olimme Söll:ssä lomalla, silloin 25 vuotta sitten. Muuta en juuri muista, mutta käytiin hyppyrimäellä ja siellä oli taulu mäkiviikon kisan voittaneista, piti kyllä tarkistaa nimet ja laitoin tuohon myös uudemmat. 1960-61 Kalevi Kärkinen, 63-64 Veikko Kakkonen, 78-79 Pentti Kokkonen, 80-81 Jari Puikkonen, 82-83 Matti Nykänen, 84-85 Matti, 85-86 Jari Puikkonen, 87-88 Matti, 89-90 AP Nikkola, 90-91 AP, 91-92 Toni Nieminen, 02-03 Janne Ahonen, 04-05 Janne, 07-08 Janne, 13-14 Anssi Koivuranta. Viimeaikoina ollut hiljaisempaa.

Inssbruck Olympialaiset oli 1976 Maastohiihdon 4x10km viestissä Suomi otti kultaa joukkueella Matti Pitkänen, Juha Mieto, Pertti Teurajärvi ja Arto Koivisto. Naisten 5km voitti Helena Takalo. Mäkihypyssä ei silloin mitaleja tullut.

Vanhaa kaupunkia tutkiskelen ajan kuluksi ja mielenkiinnosta. Minua kiehtoo enemmän kapeat kadut ja pienempi hulina.

Tänään oli helppo ajopäivä, tuuli puhalsi kevyesti oikeaan korvaan ja meno oli kepeää. Saatan tästä kyllä kuulla jälkikäteen, koska lopetin ajamisen, vaikka ei edes väsyttänyt. Matkaa kertyi 81km ja aikaa 3h 42 min.

Luulen että eilinen Wiener Snitchelin antoi puhtia päivään, suosittelen samaa erityisesti Pullin Timolle jos jalka joskus alkaa painamaan (mikä on epätodennäköistä)

Kommentit

5 comments on “55 miljoonaa vuotta vanha vuoristo”

  1. Tää matkakertomus on samalla hyvä maantiedon ja urheilun tietoisku! On muuten edelleen viimeinen maastohiihdon viestin kultamitali, Mieto ratkaisi kakkososuudella.
    Onko sinulla energiankulutuksen mittausta, paljonko menee osapuilleen päivässä?

  2. Kapu. Hyvä on jotain faktaakin tarinoihin saada, eikä pelkkää jorinaa. Ei ole mittausta, mutta pääsääntöisesti kaikki menee, eilen jäi vähän varastoon.

  3. Komppaan Kapua hiihtofaktoissa. Noita kisoja en voi omakohtaisesti muistaa, mutta pakko kääntää vielä veistä (omassa) haavassa: MM2001 - en ole toipunut vieläkään kaiken muun lisäksi siitä, että siellä Suomi oli hetken aikaa myös miesten viestin maailmanmestari.

  4. Tää vähän irtoaa blokin varsinaisesta aiheesta, mutta kerron, kun sopii Teemun fiiliksiin. Olin katsomassa kyseistä miesten viestiä Lahdessa. Edellisenä vuonna lopettanut Norjan Björn Dähli istui vieressäni. Myllylän lähtiessä ensimmäisenä ankkuriosuudelle, kysyin häneltä, kuka mahtaa voittaa. Ei oltu vielä pissitty pulloon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.